Baking therapy, czyli terapeutyczna moc pieczenia
Już dawno temu odkryłam, że kiedy mam jakieś zmartwienie lub poważny problem do rozwiązania, intuicyjnie zmierzam w kierunku kuchni. Skupienie się na przepisie i składnikach, a potem na sposobie wykonania, mnie wycisza i odrywa od zapętlonych w głowie myśli. Płyną z tego też korzyści dla całej rodziny. Wszyscy mają coś pysznego do jedzenia – kruchego, ucieranego czy drożdżowego – bo nie ukrywam, że gotowanie nie działa na mnie już tak relaksująco😊.
Niedawno natknęłam się na termin bake therapy, który całkowicie uzasadnia i potwierdza wszystkie uczucia, towarzyszące mi przy wypiekaniu. Funkcjonuje on w psychologii i opisuje dobrodziejstwa płynące z pierwotnej czynności, jaką pieczenie. Według dr Mary McNaughton-Cassill, psychologa klinicznego z Uniwersytetu Teksańskiego w San Antonio, terapia pieczeniem sprzyja kondycji psychicznej, łagodzi stres i poczucie niepewności oraz daje relaks. Przy przygotowywaniu czegoś według określonego przepisu stajemy się bardziej skupieni i uważni. Nie rozpraszają nas bodźce zewnętrzne i natrętne myśli, gdyż mózg ma do wykonania określone , wymagające uwagi. Poza tym ugniatanie, mieszanie, dodawanie, przesiewanie czy w końcu dekorowanie, jako proste, powtarzalne czynności działają kojąco, bo angażują nas fizycznie i psychicznie. Nie mówiąc o bodźcach sensorycznych, jakich dostarcza zagniatanie, formowanie i wyklejanie przeróżnych rodzajów ciast.
Wniosek jest jeden: Pieczmy jak najczęściej! 😊
Ponieważ zbliża się weekend, a zapasy truskawek na straganach powoli się kończą, podrzucam przepis na bardzo szybkie ucierane ciasto z truskawkami. Smacznego!
Weekendowe ciasto truskawkowe
Składniki:
– 200 g mąki pszennej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 4 średnie jajka
– kostka masła
– 150 g cukru pudru
– 2-3 garści truskawek
Dodatkowo:
– mąka do obtoczenia truskawek
-cukier puder do udekorowania ciasta
Przygotowanie:
Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Masło powinno być bardzo miękkie – wyjmijmy je kilka godzin wcześniej z lodówki. Tortownicę o średnicy 24-26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Truskawki myjemy, osuszamy i kroimy na połówki.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do osobnej miski.
Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę.
W dużej misie ucieramy dokładnie miękkie masło. Stopniowo dodajemy żółtka i cukier puder. Kiedy masa będzie jednolita i puszysta, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie dość długo mieszamy.
Na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie łączymy wszystkie składniki szpatułką. Całość przekładamy do tortownicy. Na wierzchu ciasta układamy delikatnie obtoczone w mące owoce. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do około 175 °C przez około 30-40 minut, do suchego patyczka.
Po wystudzeniu, posypujemy cukrem pudrem.
*truskawki powinny być dobre jakościowo i słodkie, to od nich w dużej mierze zależy smak ciasta
** jeśli zastanawiamy się czy wykładać mniej czy więcej owoców, zawsze polecam mniejszą ilość, wtedy unikniemy sytuacji, w której ciasto przypomina zakalec