Categories: Zdrowo

Graj w zielone

Słońce, które pokazało nam się w weekend na kilka chwil, rozbudziło moją tęsknotę za wiosną i zielenią. W trakcie sezonu wszechobecnych przeziębień i infekcji, ze zmienną pogodą za oknem, wszystkim nam przydałaby się magiczna ampułka z dodatkową dawką energii. Nie mam takiej, choć bardzo bym chciała. Mam za to mały zeszyt pełen witamin i zieleni! Zapisuję w nim receptury na owocowo-warzywne soki i koktajle. Właśnie go odkurzyłam i mam dla Was coś nie tylko zdrowego i witaminowego, ale też pysznego!

Jarmuż, główny składnik smoothie, o którym mowa jest wyjątkowy! Przy swojej niskiej kaloryczności zawiera cały szereg składników odżywczych, jak witaminy A, K, C, B6.

 Ze względu na swoją wysoką zawartość witaminy C – jarmuż pokrywa aż 160% dziennego zapotrzebowania organizmu na nią – zapobiega, a także pomaga walczyć nam z przeziębieniem.

Nasz sławny kuzyn kapusty działa detoksykacyjnie, dezaktywuje wolne rodniki, przeciwdziała starzeniu się komórek, obniża poziom cholesterolu w organizmie, wspiera skórę i oczy, a także działa przeciwnowotworowo.

Sam sok wyciśnięty z jarmużu ma specyficzny zapach i smak. Nie polecam go w czystej postaci.

Poniższy przepis ma tę zaletę, że jarmuż idealnie odnajduje się i smakuje w towarzystwie owoców, nie tracąc żadnego ze swych składników odżywczych. Co więcej smakuje dzieciom – testowane na moim pięcioipółlatku. 😊

Do tego przepisu oprócz jarmużu i owoców niezbędna jest wyciskarka wolnoobrotowa.

Z podanych składników uzyskamy ok. 3-4 szklanki smoothie, w zależności od soczystości owoców.

Zielony sok z jarmużu i owoców

Składniki:

– 150 g świeżego jarmużu (w formie liści zapakowanych w folię; dostępny w wielu marketach)

– 3 duże soczyste jabłka (słodka odmiana)

– 2 dojrzałe kiwi (jeśli są małe, możemy użyć 3)

– 1,5 dużego banana lub 2 małe (dojrzałe owoce; mogą mieć brązowe plamki na skórce)

Przygotowanie:

Dokładnie myjemy wszystkie owoce. Sprawdzamy czy musimy umyć jarmuż (często jest on umyty przed zapakowaniem do folii). Banany i kiwi obieramy ze skórki. Jabłka powinny zostać ze skórką (ma mnóstwo cudownych składników). Wszystkie owoce kroimy. Wkładamy je na przemian z jarmużem do wyciskarki i wyciskamy sok.

Przelewamy smoothie do szklanek. Możemy udekorować wierzch borówkami i zjeść je przez wypiciem zawartości. Pijemy od razu po przygotowaniu.

Na zdrowie! 😊

Ewelina

Recent Posts

Owoc do zadań specjalnych

Rośnie w Ameryce Środkowej, na drzewach, które nigdy nie tracą liści. Ma subtelny smak, niepodobny…

2 lata ago

Historia pewnego wyjątkowego grzyba i przepis na spaghetti w innej odsłonie. O boczniaku, jego mocach i o tym, co smacznego można z niego wyczarować.

Gdyby boczniak miał opisać siebie w trzech zdaniach, pewnie powiedziałby, że, jest grzybem wyjątkowym, prozdrowotnym,…

2 lata ago

Jesienny przybornik

Całe życie na coś czekamy. Przygotowujemy się do egzaminów, testów, ślubów, uroczystości, wystąpień, wyjazdów, czy…

2 lata ago

Wpadła gruszka do fartuszka

Przełom sierpnia i września to czas szybszych zachodów słońca, chłodnych wieczorów i poranków, coraz bardziej…

2 lata ago

Klasyk i przyjaciele

Tego przepisu miało tu nie być. Sernik przygotowany i wymyślony spontanicznie w sobotnie popołudnie, po…

2 lata ago

Błyskawiczne ciasteczka owsiane z masłem orzechowym

Są takie przepisy, które kocha się od pierwszego razu. I to nie wcale te wyszukane,…

2 lata ago