Letnia sałatka z truskawkami i serem
Nie zjeść tej sałatki w sezonie na truskawki, to jak być w Rzymie i nie zjeść pasty.😊 Polecam jako stałą sezonową pozycję w letnim menu. Sałatkę robi się błyskawicznie, właściwie myjemy składniki, a potem je kroimy. Tyle. Całości dopełniają dressing i orzechy – nasze włoskie są bardzo dobre, ale możemy dodać, jakie tylko lubimy lub mamy akurat w domu.
W sałatce ważną dla smaku rolę odgrywają truskawki, dlatego powinny być dojrzałe, słodkie i dobrej jakości.
Jest idealna na drugie śniadanie, podwieczorek, deser albo kolację we dwoje!
Z podanych poniżej składników wychodzą około 3 – 4 porcje.
Składniki:
– 150 g świeżych liści szpinaku baby
– 100 g sera z niebieską pleśnią
– kilkanaście średnich truskawek (ilość zależy od naszych preferencji)
– garść orzechów włoskich (lub innych ulubionych)
– 3 łyżki octu balsamicznego
– 1 spora łyżka miodu lub syropu z agawy
Przygotowanie:
Liście szpinaku i truskawki myjemy i osuszamy. Owoce kroimy na połówki lub ćwiartki w zależności od wielkości. Szpinak rozrzucamy na płaskich talerzach i układamy na nim pokrojone truskawki.
Ser z pleśnią kroimy w kostkę. Układamy go na szpinaku i posypujemy orzechami.
Przygotowujemy sos: płynny miód łączymy z octem balsamicznym i dokładnie mieszamy. Polewamy sałatkę.
Jemy bezpośrednio po przygotowaniu.
Smacznego weekendu!