Zdrowo

Owoc do zadań specjalnych

Rośnie w Ameryce Środkowej, na drzewach, które nigdy nie tracą liści. Ma subtelny smak, niepodobny do żadnego innego owocu, i miąższ o konsystencji masła. Udowodniono, że działa przeciwzapalnie i zawiera naturalne enzymy trawienne. Niektórzy traktują go jako afrodyzjak. Jeśli jeszcze jest nie do końca jasne o jaki owoc chodzi, napiszę tylko: „guacamole”!

Awokado, bo o nim mowa, ma wiele zalet i jeszcze więcej tajemnic.

Ten niezwykły, pochodzący z tropików owoc doskonale wpływa na nasze zdrowie. Zawiera sporą dawkę tłuszczów nienasyconych oraz jest świetnym źródłem błonnika, luteiny oraz witamin z grupy B. Jest bogate w antyoksydanty, potas, magnez i witaminy A, E, C, K czy PP.  W odróżnieniu od innych owoców, traci cukier podczas dojrzewania, a co za tym idzie ma niski indeks glikemiczny. Jedna sztuka to około 220 kcal. Ze względu na jego właściwości niektórzy badacze uważają awokado za superfood.

W Polsce możemy spotkać się też, choć zdecydowanie rzadziej, z nazwą smaczliwka. W naszych sklepach spotkamy najczęściej dwie odmiany tego owocu: fuerte – z gładką zieloną skórką- i hass – o chropowatej i ciemniejszej skórce i okrąglejszym kształcie.

Najpopularniejsze i powszechnie znane danie z awokado to guacamole, czyli sos z awokado z dodatkiem soku z limonki, cebuli, liści kolendry i czarnego pieprzu. Czasem z dodatkiem pikantnych zielonych papryczek.

W Ameryce

Środkowej pasty z awokado używa się jak masła, do smarowania kanapek. Orzechowo-słodki smak tego owocu ma spore grono wielbicieli. Jest też inspiracją dla wielu szefów kuchni na całym świecie. Co smacznego możemy z niego wyczarować? Awokado jest świetnym składnikiem koktajli i smoothies oraz różnego rodzaju sałatek, zarówno na zimno jak i ciepło. Pasty z awokado to już klasyka, ale możemy też wyczarować z niego chłodnik, a nawet pizzę!

Moje ulubione weekendowe śniadanie to jajecznica z dodatkiem czarnuszki i awokado lub też awokado pokrojone w plastry w duecie z jajkiem w koszulce na grzance z rukolą i pomidorkami koktajlowymi.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Śledź nas
Instagram