Owsianka. Na zdrowie. Na śniadanie. Na dobry dzień!
W naszym języku jest naprawdę dużo powiedzonek i złotych myśli ze śniadaniem w roli głównej, prawda? „Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia”. „Nie wychodzi się z domu z pustym brzuchem” – mawiała moja babcia. „Śniadanie jedz jak król, obiad jak książę, a kolację jak żebrak” lub inna wersja: „Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację daj wrogowi”.
Bardzo długo jadałam śniadanie w pośpiechu, prawie na stojąco, parząc się kawą, która nie zdążyła jeszcze wystygnąć. Czasu i kreatywności w wymyślaniu porannego posiłku starczało mi na szybką kanapkę albo „corn flakesy” zalane mlekiem i zjedzone naprędce przed wyjściem z domu. Monotonia w tym porannym rytuale sprawiła, że śniadanie sprowadzało się do funkcji niwelowania głodu i ssania w żołądku niż dostarczania jakichkolwiek doznań smakowych, o wartościach odżywczych nie mówiąc.
Od pewnego czasu mój sposób jedzenia śniadania, jak i repertuar na stole bardzo się zmienił. Znalazłam sporo zamienników powszechnej kanapki, choć ona również pozostała w moim menu.
Od dwóch lat jednym z moich ulubionych śniadań jest owsianka z kurkumą i świeżymi owocami. Łatwa i szybka w przygotowaniu. Bardzo sycąca, smaczna i odżywcza. Lubię ją zarówno ja, jak i mój mąż i syn, choć zazwyczaj robię tylko jedną porcję dla mnie (nasz poranny grafik bardzo się różni).
Mleko użyte w przepisie można dowolnie modyfikować. Ja używam zazwyczaj mleka migdałowego (po zmianie przepisów i nazewnictwa: napoju migdałowego) zamiennie z mlekiem bez laktozy. Warto wspomnieć, że mleko pozbawione właśnie tego konkretnego cukru jest słodsze niż zwykłe, dlatego owsianka też będzie miała słodszy smak. Do gotowania płatków użyć można dowolnego napoju roślinnego lub mleka.
Słodyczy dodają tutaj dojrzałe słodkie owoce i mleko bez laktozy. Moi domownicy dosładzają potrawę miodem, ja z tego rezygnuję. Kwestia indywidualnych preferencji.
Owoce możemy dobierać według upodobań smakowych, choć borówki pasują tu idealnie. Poza tym dostępne są u nas przez cały rok. Można użyć malin, a nawet banana czy brzoskwiń.
Owsianka z kurkumą i borówkami
Składniki:
– 200 g mleka (migdałowego, zwykłego czy bez laktozy)
– 60 g płatków owsianych górskich (nie błyskawicznych)
– pół łyżeczki kurkumy w proszku
– pół łyżeczki masła klarowanego (lub zwykłego)
– 50 – 60 g borówek
– opcjonalnie łyżeczka lub dwie miodu
Przygotowanie:
Odważamy odpowiednią ilość mleka. W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy kurkumę oraz płatki owsiane i prażymy ok. 2 minuty. Całość zalewamy mlekiem. Jeśli lubimy owsiankę na słodko, dodajemy miód. Gotujemy na bardzo małym ogniu aż płatki wchłoną mleko i staną się kleiste. Kiedy całość jest jeszcze dość luźna, wyłączamy palnik i zostawiamy na pół minuty. Owsiankę wykładamy na talerz i dekorujemy owocami.
Pięknego dnia!
Rośnie w Ameryce Środkowej, na drzewach, które nigdy nie tracą liści. Ma subtelny smak, niepodobny…
Gdyby boczniak miał opisać siebie w trzech zdaniach, pewnie powiedziałby, że, jest grzybem wyjątkowym, prozdrowotnym,…
Całe życie na coś czekamy. Przygotowujemy się do egzaminów, testów, ślubów, uroczystości, wystąpień, wyjazdów, czy…
Przełom sierpnia i września to czas szybszych zachodów słońca, chłodnych wieczorów i poranków, coraz bardziej…
Tego przepisu miało tu nie być. Sernik przygotowany i wymyślony spontanicznie w sobotnie popołudnie, po…
Są takie przepisy, które kocha się od pierwszego razu. I to nie wcale te wyszukane,…