Wytrawne

Pasta i basta! Carbonara pod lupą

Pierwsze skojarzenie z hasłem „kuchnia włoska”? Moje: gelato, pizza i pasta! No może jeszcze tiramisu. Kiedy zastanawiam się, co najczęściej gotuję, stwierdzam, że sos bolognese, lasagne i pizzę odmienianą przez wszystkie przypadki. A carbonara, równie symboliczna i obecna w menu niemal każdej restauracji? Winna. Nigdy wcześniej nie próbowałam przygotować jej w domu. Kusi, bo jest bardzo szybka, wydaje się niezwykle prosta i nie trzeba do niej wielu składników. Idealna na niedzielny obiad w domu. Jeśli coś pójdzie nie tak, będę bogatsza o nowe doświadczenie. Poeksperymentuję w kuchni z rodziną. Sophie Dahl często w wywiadach przywołuje swoją babcie, która mawiała: „Pamiętaj, Sophie, w kuchni należy się dobrze bawić.” Pożyczam motto i wchodzę w to!:)

Zanim podrzucę przepis słów kilka o istocie spaghetti alla carbonara. To prosty włoski makaron z sosem. Danie składające się z pasty, jajek, pancetty lub guanciale oraz parmezanu i pecorino. Żaden Włoch nie poda jej ze śmietaną – to barbarzyństwo i zbrodnia, która według nich nie powinna mieć miejsca, zwłaszcza w dobrych restauracjach. W mojej carbonarze śmietany też nie ma. Jest to wersja nieco trudniejsza, gdyż śmietana dodana do jajek ułatwia nam bezpieczne przygotowanie sosu i zabezpiecza jajka przed ścięciem na jajecznicę. Moja jedyna uwaga jest następująca: pomijając śmietanę, bez trudu da się przygotować aksamitny jajeczny sos. Nie dodajemy też czosnku czy cebuli. Smak dania doskonale podkreśla ser i wędzony boczek (chyba, że mamy szczęście, trafiając akurat na tydzień włoski w którymś markecie, i zdobędziemy pancettę). Moja wersja obejmuje jeszcze natkę pietruszki i świeżo zmielony czarny pieprz. W skrócie potrzebujemy do tego dania: makaron, jajka, ser i boczek. To aż niewiarygodne, że z połączenia tych kilku składników powstaje takie pyszne danie! Jeśli nigdy nie próbowaliście, koniecznie spróbujcie!

Ze składników przygotujemy 4 porcje dania. To ważna informacja, zważywszy na to, że carbonary nie należy przechowywać w lodówce, odgrzewać i mrozić. Zróbmy porcję w sam raz dla nas😊.

Spaghetti alla carbonara

Składniki:

– 250 g makaronu spaghetti

– 4 żółtka

– 200 g wędzonego boczku (nie musi być bardzo chudy)

– 6 łyżek startego parmezanu (lub parmezanu i pecorino w proporcji pół na pół) *można kupić już starty

– świeżo zmielony pieprz

– natka pietruszki

– 1 płaska łyżeczka soli do gotowania makaronu

– opcjonalnie 2 łyżki oliwy (jeśli boczek jest bardzo chudy)

Przygotowanie:

Natkę pietruszki myjemy i drobno siekamy.

Boczek kroimy w cienkie paseczki i przesmażamy na suchej patelni. Jeśli boczek jest bardzo chudy, dolewamy oliwy.

W tym czasie w garnku zagotowujemy wodę z łyżeczką soli na makaron. W misce ubijamy rózgą żółtka i dodajemy do nich starty parmezan. Całość doprawiamy pieprzem i mieszamy.

Makaron gotujemy al dente.  Już ugotowany przekładamy na patelnię z boczkiem. W tym momencie wyłączamy gaz pod patelnią. Dokładnie mieszamy spaghetti z boczkiem i wytopionym z niego tłuszczem. Uwaga: Jeśli tłuszczu na patelni jest zbyt dużo, przed dodaniem makaronu, odlewamy jego nadmiar.

Ciepły, ale nie gorący makaron przekładamy do miski z żółtkami i serem. Energicznie mieszamy, aż do połączenia się składników.

Całość przekładamy na talerze, posypując startą natką pietruszki. Ewentualnie możemy doprawić do smaku solą i pieprzem.

To danie, to najszybszy i najprostszy sposób, żeby w niedzielne południe znaleźć się w centrum Rzymu!

Buon Appetito!

Śledź nas
Instagram