Wiosna w szklance
Więcej słońca, ciepła i optymizmu. Większa ochota na wyjścia, spacery i sport. U mnie początek wiosny to większy apetyt na wszelkie koktajle i smoothie. Można zachwycić się polskimi truskawkami na straganie lub wrócić z koszyczkiem malin czy borówek. Na te wiosenne przysmaki czekamy przecież całą zimę! Owoce, których nie zjemy od razu, możemy wykorzystać jako składniki drugiego śniadania, deseru, podwieczorku. Dzieliłam się już przepisem na pyszne i zdrowe zielone smoothie z jarmużu. Możecie do niego wrócić lub wypróbować, jeśli jeszcze tego nie zrobiliście. Dzisiaj podrzucam przepis na koktajl z owoców leśnych z pomarańczą. Jest bardzo gęsty i pożywny, a jednocześnie orzeźwiający i kwaskowy.
Koktajl z owoców leśnych z pomarańczą
Składniki:
– 135 g owoców leśnych (świeże lub jak u mnie mrożone)
– 1 dojrzała pomarańcza (wyfiletowane cząstki, pozbawione białej skórki)
– 160 g jogurtu naturalnego
– 2 łyżki płatków owsianych
– 25 g cukru (choć to kwestia gustu- można do podanej ilości dodać lub odjąć cukru)
Przygotowanie:
Jeśli korzystamy z gotowej mrożonej mieszanki owoców leśnych, najlepiej wcześniej rozmrozić owoce. Wszystkie składniki umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy aż do całkowitego rozdrobnienia składników i uzyskania jednolitej konsystencji.